Cultura i Economia Transformadores

RELACIÓ D'ENTITATS QUE PARTICIPEN A LA FESTA DEL RIU

SECTORENTITAT
Espai tallers
Celler Cooperatiu d'Artés

Celler cooperatiu de la producció vinícola de la comarca, amb proposta d’agrobotiga, i l’espai Artium, que ofereix visites al celler, on s’explica el procés de producció del vi i també s’ofereixen tastos de vins i servei de bar.

WEB
Ong pel desenvolupament
ASSOCIACIÓ YAMUNA D'AJUT A LA INFÀNCIA

Entitat laica fundada que treballa per un món més just. Treballen a Madagascar i a l’Índia, on hi ha un elevat nombre de menors en risc d'exclusió social, abandonats o de famílies en situació d'extrema pobresa.

WEB
ONG
Solidança/Roba Amiga

Entitat sense ànim de lucre, que treballem per la inserció sociolaboral de persones en risc d'exclusió social a través d'activitats vinculades a la gestió integral dels residus.

WEB
Serveis
MIGJORN casa de naixements

És un centre de salut que cuida la vida des de l’inici. Ofereixen l’acompanyament durant l’embaràs, en el postpart i en la criança, assistència al part natural i en altres moments de la vida.

WEB
ONG
ATAP: Associació de Treballs d’Atenció a les Persones

Entitat sense ànim de lucre, creada per ajudar a apaivagar les necessitats bàsiques i reals d’un col·lectiu en risc d’exclusió social, sense feina, en situació precària i vulnerabilitat.

Duem a terme diferents projectes a nivell local, nacional i internacional.

WEB
Serveis
Aurea7 Formació

Cooperativa de formació d’adults i activitats extraescolars per a joves i infants. Es treballa en tres línies: suport escolar i universitari, cursos d’accés a la universitat i grau superior, i cursos d’idiomes. A banda, es fan cursos d’informàtica, excel, etc.

WEB
Agricultura i alimentació
Les Refardes

Equip de finques productores de llavors ecològiques de varietats locals.

WEB
Serveis
CHAPTER#2

Entitat que busca donar oportunitats a les persones refugiades, a través de l'emprenedoria com una eina d'inclusió social i laboral.

WEB
Ecoxarxa del Bages
Espai Ecoxarxa

Comunitat d’intercanvi de béns i serveis formada per persones del Bages i rodalies, per satisfer les necessitats quotidianes, independentment de l’economia de l’euro. Tenen un punt d’intercanvi, cada dimarts de 18 a 21h a l’Ateneu la Sèquia.

WEB
Espai Somiatruites
Somiatruites

Associació d'artistes, dissenyadors i artesans que organitzen mercats per reactivar les places de Manresa, exposant creacions originals de disseny de moda, complements, il·lustració, forja, llibres artesans...

WEB
Espai gastronomia
IREHOM

Irehom és una organització sense ànim de lucre. Les persones que hi participem: Estudiem, experimentem, validem i practiquem maneres d’entendre la vida que ens permeten desenvolupar-nos amb més plenitud i coherència, respectant el medi ambient i les persones.  Volem donar resposta als reptes dels nostres temps des d' una mirada respectuosa, amorosa, creativa i plena d'aprenentatge. La millor manera de conèixer Irehom és visitant el projecte a les Jornades de Treball i convivència o a les Descobertes. 

WEB
Serveis
Fiare Banca Etica

Fiare és una banca ètica i sense ànim de lucre al servei de la societat, del tercer sector i de l'economia social, amb relació propera al territori.

WEB
Serveis
L'Arada Creativitat Social

Cooperativa que desenvolupa projectes de promoció comunitària i local a barris i pobles. Treballa des de la participació activa creant espais conjuntament amb el veïnat desenvolupant estratègies de desenvolupament local i recuperació de la memòria.

WEB
Espai gastronomia
Cooperativa Ninkasi

Elaboren Cerveses ecològiques i sense gluten, emprant ordi català.

WEB
Tèxtil
Weli Weli

Weli Weli és una marca de roba i complements, confeccionada i produïda a Senegal. Tot els materials que utilitzem són comprats a petits comerços de diferents parts del país. La base principal dels nostres productes és tela wax, tela de cotó 100% estampada amb diversos dibuixos i colors.

El nostre objectiu és fomentar l'economia i el desenvolupament del país mitjançant la ocupació de dones joves.

INSTAGRAM
Serveis
Cultura del Bé Comú

Consultoria de disseny estratègic de projectes que generin transformació i apoderament a través de la cultura i les arts.

WEB
Agricultura i alimentació
Activa't - Casa Costafreda (Càritas Manresa)

És un projecte per facilitar l’emprenedoria, l’auto-ocupació i la inserció sociolaboral en el sector agrícola. És promocionat per Càritas Arxiprestal de Manresa

Consta de formacions l i d’un espai productiu on es cultiven i s’ofereixen verdures ecològiques.

WEB
Serveis
Associació Dinàmics Extraescolars

Associació sense ànim de lucre, amb el principal objectiu de promocionar activitats extraescolars de qualitat ja siguin esportives, artístiques, intel·lectuals o lúdiques en edat escolar.

WEB
Serveis
Indústria Gràfica i de la Retolació ARTFIC, SCCL

Cooperativa de treball dedicada a la industria gràfica. Son especialistes en impressió òfset i digital, i ofereixen un servei integral que va des de l’inici amb la maquetació o disseny fins a l’entrega del producte acabat.

WEB
Tèxtil
La Fàbrika Espai Creatiu

Projecte que combina la formació en costura per a adults i infants amb la creació de producte propi, com faldilles, bosses i arranjaments.

WEB
Tèxtil
Cotó Roig

Petita empresa que treballa amb teixits de cotó. La seva activitat es centra en la venta de teixits acabats i l’elaboració de col·leccions pròpies. Tot plegat es fa des del contacte i coneixement de l’agricultor amb un clar objectiu de marcar-ne la traçabilitat.

WEB
Serveis
Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

Espai de trobada i coordinació per l’Economia Social. Acompanyen nous projectes empresarials en forma cooperativa, vetllen per la seva consolidació, generen recursos sobre economia social, porten a terme accions de sensibilització, interconnecten projectes, entitats i administracions, entre altres.

WEB
Serveis
Tigre de paper

Cooperativa cultural, que edita llibres de pensament crític i produeix fires i esdeveniments culturals

Recentment han començat el nou projecte Catarsi Magazin, una revista de pensament crític en català.

WEB
Espai Gastronomia
Forn de Pa Coma, SCCL

Cooperativa que elabora i ven pa artesanal. Fan pa natural, sense additius i fet amb massa mare.

INSTAGRAM
ONG Desenvolupament
Associació Catalana d' Enginyeria sense Fronteres

Associació formada per professionals, docents i estudiants, que treballa per garantir l’accés universal al serveis bàsics, acompanyant el canvi social i l’enfortiment de les poblacions del Sud, respectant sempre les característiques culturals i tècniques.

WEB
Tèxtil
Ecopràctica

La filosofia és crear productes de gran utilitat utilitzant materials amb el mínim impacte ambiental

Ecopràctica utilitzar els materials desclassificats d’altres empreses per donar-los  una altra vida.

La producció és artesanal i de proximitat per afavorir el comerç local i el kilòmetre 0 minimitzant la càrrega pel medi ambient i la contaminació derivada del transport.

WEB
Serveis
Som Energia Manresa

Grup Local del Bages de Som Energia, una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre.

Les seves activitats principals són la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable. Estan compromesos a impulsar un canvi del model energètic actual per assolir un model 100% renovable.

WEB
Serveis
Caus de Mura

Cooperativa que té un projecte d’alberg rural dedicat al turisme i a les colònies, i un restaurant on es serveix cuina de muntanya, casolana i amb ingredients del entorn i de temporada.

WEB
ONGD
Fundació Vicens Ferrer

És una ONG de desenvolupament compromesa amb el procés de transformació d’una de les zones més pobres i necessitades de la Índia.

WEB
Serveis
Waitala

Ajuden a projectes amb valors a augmentar el seu impacte social

mitjançant estratègia, disseny i formació.

Waitala vol ser el punt de trobada de la comunicació ètica per als qui impulsen iniciatives en les quals els valors, les persones i l’entorn són al centre de totes les decisions.

WEB
Agricultura i alimentació
La Guixa

Grup de consum agroecològic que vetlla pel consum responsable, de temporada, ecològic i de proximitat. Alhora, organitzen diverses activitats d’oci per facilitar vincles relacionals entre el grup. El punt de trobada és a l’Ateneu La Sèquia de Manresa.

WEB
Agricultura i alimentació
Almàixera

Associació pel consum responsable, local, ecològic i ètic. Està formada per 40-50 unitats familiars que s’organitzen de forma cooperativa per a cobrir les seves necessitats tant de menjar com en altres productes del dia a dia i de primera necessitat.

WEB
Agricultura i alimentació
Rostoll verd

Forma part d’un moviment que pren consciència de la significació i les implicacions presents i futures que tenen els actes de consum. El seu consum crític i responsable parteix de la qualitat biològica, utilitzant productes no tractats amb químics de síntesi i lliures de manipulació genètica, i també es projecta més enllà, ja que lluita per tal que tots els processos socioeconòmics, des del camp a la taula, estiguin basats en la fraternitat i la justícia entre les persones, i el respecte als cicles naturals de la vida.

WEB
Espai tallers
Entre tothom

És un projecte creat amb la voluntat de poder oferir espais de col·laboració i participació des d’una visió i projecció comunitària.

El seu principal objectiu és potenciar o incorporar el treball social comunitari, a través de la coordinació amb la Xarxa d’Inclusió Social, com a eina per treballar la relació amb l’entorn, la xarxa social de l’individu, així com la implicació en la vida social i comunitària de la ciutat.

Espai tallers
Meandre

Associació per a la preservació del patrimoni natural del Manresa i el Pla de Bages. Son una entitat  sense ànim de lucre que treballa per la preservació definitiva de l’encara ric i variat patrimoni natural i agrícola del rodal de la nostra ciutat, espai periurbà, que avui coneixem amb el nom d’Anella Verda de Manresa.

WEB
Espai infantil
Juga-la

Associació que vetlla per la cura i l’acompanyament respectuós de la infància a través de l’oferiment d’espais de joc per a infants i famílies i assessoraments a la comunitat educativa.

Des de Juga-la! Ofereixen espais de joc per acompanyar l’infant i la família en el seu desenvolupament sa i harmònic, del viatge de la fusió inicial en la criança a l’autonomia individual i en comunitat.

WEB
Espai cafeteria i comerç just
Associació Josep M.ª Cunill i Solà pel comerç just i el consum responsable del Bages

A la botiga de comerç just, venen productes manufacturats artesanalment en països del sud. El seu objectiu principal és fomentar les relacions comercials justes envers els productors.

Carrer d'Urgell, 14. Manresa

Espai gastronomia
El tastet de l’abat

Forn de pa i pastisseria especialistes en intoleràncies alimentaris. Elaboren productes sense llet, ou o gluten, vegans i per persones amb diabetis.

WEB
Espai gastronomia
Associació dones Al-Noor

Associació cultural i escola de idioma àrab, treballant en tot tipus d’ activitats relacionades amb la cultura i l’educació.

Agricultura i alimentació
Supermercat cooperatiu Manresa

Grup de persones que està creant un supermercat cooperatiu a Manresa, autogestionat i sense ànim de lucre. Un supermercat que vetlli per crear comunitat, ajuda mútua i relacions no especulatives i corresponsables entre productors i consumidors.

En aquest supermercat s’hi podrà comprar de tot (compra complerta setmanal) a un preu assequible gràcies a una mínima aportació de treball de tots els socis/es.

Aquest projecte duu uns mesos gestant-se i té la previsió d’obrir a finals d’any. S’està en converses amb l’ajuntament per tal que es pugui obrir dins l’espai del mercat Puigmercadal.

Espai gastronomia
Associació romanesos
Espai gastronomia
Associació equatorians

Entitat que manté, cultiva i comparteix la cultura equatoriana, en quant a gastronomia, balls i altres costums, i afavoreix la convivència solidària entre la població equatoriana de Manresa i amb altres persones i col·lectius de la ciutat i de l’Equador.

Agricultura i alimentació
Girasol, recursos en energies renovables

Girasol, Recursos en Energies Renovables es una cooperativa de treball
instal·ladora de sistemes d’energies renovables que està
especialitzada en la instal·lació i el manteniment de calderes de
biomassa, instal·lacions d’energia solar tèrmica en multivivendes
i instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum en connexió a xarxa i aïllades.

Ofereixen el coneixement i els recursos necessaris per poder construir
habitatges sostenibles i promoure l’ús de les energies renovables.

WEB
Serveis
La Raval

La Raval és una cooperativa d’habitatge. Promou el cohabitatge coma  forma de viure, compartint espais, serveis i cures. Al centre urbà, al barri antic de Manresa.

Tèxtil
La Desfilada

Ètica i estètica es poden portar bé! A la desfilada podrem veure conjunts de vestit i accessoris de marques i ONG catalanes que produeixen amb materials sostenibles, fets amb solidaritat local i comerç just internacional ;) Així generem alternatives a la explotació extrema, els greus riscos laborals i la massiva contaminació als rius i els ecosistemes del món, que produeixen les grans empreses i marques de la moda global, amb les cadenes de producció i comercialització convencional.

Més info: www.robaneta.org i www.modasosteniblebcn.org

WEB