Cultura i Economia Transformadores

LA FESTA DEL RIU

L’Economia solidària significa transformar l’economia

La Festa del Riu vol ser la demostració que l’Economia Social i Solidària del Bages ja és una realitat, i que està present en tots els sectors productius i reproductius. I com que existeix, és una bona opció (la millor!) per cada una de les nostres decisions del dia a dia.

La Festa del riu vol mostrar que ja és possible anar incorporant l’Economia Social i Solidària en tots els àmbits de la nostra vida!

La Festa del Riu, vol donar visibilitat i promocionar les alternatives econòmiques de proximitat, i amb un impacte global positiu. Alternatives econòmiques cada cop més fortes i consolidades, tot i que per algunes persones encara són desconegudes, i que poden oferir-nos solucions per crear i reforçar una economia que posa les persones al centre.

A la Festa del Riu, es podran conèixer entitats de cooperació nord-sud, entitats locals enfocades a les persones, cooperatives i altres empreses d’economia social de tots els sectors, projectes d’agricultura sostenible, projectes en el camp del tèxtil responsable, artesans i artesanes, associacions de persones nouvingudes, i delícies gastronòmiques del territori.

La Festa del Riu compta amb una programació cultural i artística potent, en la línia de la cultura crítica i amb una aposta per la transformació social.


Orígens

La Festa del Riu, com a Festa de la Cultura i l’Economia Transformadora,  és el resultat d’un procés de confluència de dos esdeveniments:

  • La Mostra d’Economia Social i Solidària del Bages, de la qual ja se n’han celebrat 3 edicions. La Mostra va començar com una fira d’entitats, i ha anat creixent i apostant pel públic familiar i un ambient festiu, sempre combinat amb el contingut crític i de transformació social.

  • La Festa del Riu, de la qual l’any 2018 es va fer la primera edició. A través d’espectacles, concerts i activitats infantils, es va donar vida a la zona del riu, contribuint a la recuperació d’aquest espai com un espai relacional de la ciutat.

Així, el 2019, aquestes dues festes s’alien per crear la Festa del riu com a Festa de la Cultura i l’Economia Transformadora.

Organització

La Festa del Riu, és també el resultat del treball conjunt entre diferents agents. Tot i que la Festa ha estat fins l’actualitat liderada i impulsada per l’Ajuntament de Manresa, cada any s’han anat incorporant nous agents organitzadors, que han donat més contingut i força a l’esdeveniment.

L’any 2018, l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central es va incorporar com a co-organitzador de la Mostra d’Economia Solidaria, liderant l’organització de la potent setmana prèvia, però també contribuint especialment a la capacitat d’enxarxament de la Festa.

Aquest any 2019 s’ha fet un altre salt quantitatiu i qualitatiu amb col·laboracions, incorporant molts projectes, col·lectius i persones en l’organització i disseny de la Festa. Així, s’ha incorporat la Casa de la Música com a organitzador, i molts projectes i entitats s’han implicat en les comissions d’organització de la Festa, en l’organització de tallers, i en l’elaboració de propostes.

A més a més, s’ha comptat amb l’acompanyament, els consells i el suport del Festival Esperanzah!, que és avui un model que nodreix i serveix de referent a la Festa del Riu.


El camí a seguir

Entre tots els agents actius en l’organització de la Festa del Riu, hi ha la voluntat d’anar avançant cap un festival amb un fort component participatiu.

La Festa no és l’objectiu per ell sol, sinó que ha de ser una eina que contribueixi a l’Economia Social i Solidària del territori. Ha de permetre el coneixement entre tots els projectes, la generació de sinèrgies, i fins i tot la possibilitat de generar finançament per a les entitats i projectes d’Economia social i solidària de la comarca, tant els que ja existeixen com aquells que es generin de nou.

Així, els diners que es generin a través de la Festa, es destinaran a projectes i entitats de l’Economia Social i Solidària, assegurant el retorn de la Festa al territori i als objectius de l’ESS.

Així doncs, venir a passar el dia a la Festa del Riu significa contribuir a l’Economia Social i Solidària del territori.

Però també significa divertir-se!