Rockin Fest és un esdeveniment destacat de la Festa del Riu, dissenyat per a mostrar i celebrar les formacions musicals creades per estudiants d'instituts de secundària de Catalunya que formen part del projecte Rockin.
Aquesta iniciativa pedagògica promou el desenvolupament de bandes musicals estudiantils, proporcionant eines i recursos als instituts per a que l’accés a la formació musical sigui universal.
Participants de diversos instituts tindran l'oportunitat de mostrar el seu talent i creativitat en una gran exhibició final a l'escenari de la Festa del Riu. Avaluats per un jurat de professionals de la música i educadors, els estudiants podran demostrar les seves habilitats en tècnica musical, originalitat i presència escènica.
Instituts participants: Manresa Sis, i instituts Escola Manresa, Pius Font i Quer, Cal Gravat i Gerbert d’Aurillac.
En un context marcat per l’hegemonia dels futurs distòpics i el realisme capitalista, resulta cada vegada més difícil trobar narratives que ens inspirin a imaginar alternatives per afrontar la crisi ecosocial des de la justícia social i l'aprofundiment democràtic. És crucial frenar aquest monocultiu distòpic i donar espai a imaginaris de futur esperançadors, utòpics o, almenys, que ens ofereixin vies per escapar de la distopia. Aquesta és una crida a repensar el nostre futur, a construir col·lectivament visions de canvi que ens permetin superar els reptes globals amb solidaritat, equitat i sostenibilitat.
Ponents:
Rubèn Suriñach Padilla. Economista especialitzat en economia social i solidària i economies transformadores.
Kois Fernández Casadevante. Sociòleg. Expert internacional en sobirania alimentària per la Universitat Internacional d'Andalusia.
Rosa Cerarols Ramírez. geògrafa polifacètica. Professora al Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona."
Aquesta selecció de projectes culturals i musicals destaca iniciatives que busquen promoure la diversitat, la cohesió social i el benestar a través de la música. Tant si es tracta de crear vincles entre dones de diferents orígens, com de celebrar la cultura gitana o de fomentar la solidaritat intercultural, aquests projectes mostren el poder de la música per transformar i connectar les persones. A través de la participació activa, el diàleg intercultural i la reflexió col·lectiva, es construeixen espais inclusius on la cultura, les arrels i els drets humans es converteixen en elements fonamentals per enfortir les comunitats i donar visibilitat a les veus que sovint són silenciades.
Cor de Dones: És una coral que crea vincles entre dones de diversos orígens i edats, utilitzant el cant com a eina de cohesió i benestar. Aquesta iniciativa promou la pertinença, el suport mutu i la reducció de l'estrès a través de l'activitat grupal i la música.
Tastet de Rumba: Un concert vibrant i dinàmic organitzat per joves de l'Associació Unió Gitana de Manresa. Aquesta actuació no només celebra la música, sinó també la cultura gitana, creant espais de cohesió social a través de la música i la dansa.
L'Exposició Poble Gitano ofereix una mirada profunda a la rica història, cultura i tradicions d'una comunitat sovint desconeguda. A través d'una ruta interactiva, els visitants podran descobrir els orígens, els valors i les contribucions dels gitanos a la societat, així com les dificultats i desafiaments que han afrontat al llarg dels segles. Amb un recorregut que combina textos explicatius, objectes històrics i testimonis visuals, l'exposició convida a reflexionar sobre la diversitat cultural i la importància de la inclusió social. Uneix-te a nosaltres per aprendre, comprendre i celebrar l'història del poble gitano.
A càrrec de Marc Illa.
L’Anellament científic és un mètode d’estudi basat en el marcatge individual dels ocells. Qualsevol registre d’un ocell anellat pot oferir una gran quantitat d’informació de la seva biologia, especialment dels seus desplaçaments. Es farà una jornada d’anellament científic on s’ensenyarà com identificar els ocells, com manipular-los, com s’estudien, la seva biologia...
Horari: De 10 h, 11 h i 12 h
Activitat de descoberta i exploració dels invertebrats que habiten al parc del Cardener. Mitjançant una activitat vivencial per descobrir i observar insectes i altres invertebrats, resoldrem preguntes com: Quines característiques tenen? Com els podem identificar? On en podem trobar? Per què és un grup tant important?...
Activitat per a famílies. Capacitat màxima: 25 participants. Durada 45 minuts.
Horari: 10.30 h i 11.30 h
A càrrec de Fundació Parc de la Sèquia
Mitjançant un nou joc de taula descobrirem quines són les espècies d'animals i plantes que podem trobar a la ciutat i quines accions podem fer per afavorir-les.
Activitat per a famílies. El format de l'activitat és en petits grups, on explicarem el joc i les famílies podran jugar pel seu compte. Durada aproximada: 30 minuts.
Horari: 10.30, 11.00 i 11.30 h.
Format joc de taula: memory
A càrrec de Fundació Parc de la Sèquia
Iniciativa dedicada a la sostenibilitat i la creativitat, on els participants tindran l'oportunitat de donar una nova vida a les seves peces de roba velles o danyades. Amb l'ajuda de professionals, aprendran tècniques de reparació, retall i personalització per transformar el que sembla perdut en articles únics i funcionals. Aquest taller no només promou la reutilització i el consum responsable, sinó que també fomenta l'aprenentatge de noves habilitats pràctiques. Vine a descobrir el poder de la renovació i contribueix a un món més sostenible de manera divertida i creativa!
A càrrec del Taller Milfils
Cal inscripció prèvia AQUí
Us convidem a participar en una gimcana única on cada entitat organitza una prova inspirada en els valors de la cooperació, la solidaritat i el treball col·lectiu. Quan supereu una prova, tindreu la oportunitat de contestar la pregunta secreta.
Si aconseguiu totes les respostes secretes, participareu al sorteig de 3 lots de productes d'entitats de l'ESS!
Dirigit a totes les famílies!
Coneixeu les entitats i projectes que formen part de l'ESS! Hi trobareu més de 32 entitats! Descobriu els seus transformadors projectes.
A càrrec de l'Ecoxarxa del Bages.
És un espai per als qui crean diferents productes (agraris, almentaris, artístics, artesanals...), per donar-los a conèixer, intercanviar-los, vendre'ls (també en la moneda social del Bages)...
Aquest espai ofereix una reflexió profunda sobre la proliferació dels discursos d'odi i l'auge del feixisme en la societat actual, amb un enfocament especial en el paper central que estan jugant les xarxes socials en la difusió d'aquestes ideologies. A través de diverses perspectives, explorarem com les plataformes digitals faciliten la propagació de discursos extremistes i com les aliances entre actors polítics i corporacions estan influint en l'evolució d'aquests fenòmens. L'esdeveniment convida a un diàleg obert per comprendre les dinàmiques que estan transformant l'espai públic i per debatre sobre possibles solucions per contrarestar aquesta tendència perillosa. Uneix-te a nosaltres per aprofundir en aquest debat crucial per al futur de la democràcia i la convivència.
Amb Simona Levi. Presentat i moderat per Sara Blázquez (Dies d'Agost)
La Cantata de La Clika és una proposta única per a la infància que combina música, narrativa i diversió en un espectacle en viu a la Festa del Riu. A través de les aventures dels nou personatges de La Clika, els més petits es submergiran en un univers ple de melodies, ritmes i històries emocionants. Aquesta cantata aborda temes com el sexisme, el bullying, l’amistat... oferint una experiència educativa que desperta l'amor per la música i la cultura en els nens i nenes.
Hi participen l'escola Oms i de Prat, l'Institut Escola Manresa i l'escola Valldaura.
Diferents associacions culturals de la ciutat serviran menjars típics dels seus país d'origen. Una bona ocacasió per la coneixença, l'intercanvi cultural, i teixit ponts entre la gran diversitat cultural de l'ESS.
També tindrem begudes amb Cerveses Hoppit i productes de la comarca amb MengemBages
Cerveses, sucs i refrescos a càrrec de Cerveses Hoppit
Vins DO Pla de Bages i emobotits i formatges de productors de la comarca, a càrrec de Mengem Bages
Plats per picar a càrrec de les diferents associacions culturalsde la ciutat. Vina a conèixer-les!
A càrrec del Menjador Comunitari de l'Ateneu La Sèquia.
Tindrà un cost de 10€ que es podrà pagar en hores, efectiu o targeta.
Menú vegetarià. Venda de tiquets fins a exhaurir-los.
Entre tots i totes les que hagueu superat la gimcana, sortejarem 3 lots de productes de l'ESS!
A més, hi haurà un premi molt dolç (i de comerç just) per tots i totes les participants. Què serà?!
Espectacle de teatre i circ. A càrrec de Farrés Brothers i cia.
Les obres d'un aparcament han estat suspeses a causa del descobriment d'un possible jaciment arqueològic a la vora del riu, just on es celebrarà la Festa del Riu. Una arqueòloga de renom ha estat convocada per explorar el terreny, però l'equip d'assistents que li havien promès i que espera des de fa dies, finalment no ha arribat.
Així, l'experta només compta amb l'ajuda d'un dels obrers que treballava en les obres... i del vigilant de seguretat que custodia el lloc. Les excavacions revelaran bombes, espases, armes i altres artefactes hostils. A mesura que aprofundim en les capes de la història durant la festa, veurem que la destrucció és una part inherent de la humanitat. Una realitat tan dura que no ens deixa altra opció que mirar-la amb humor. Perquè el humor és el remei, i aquest serà el leitmotiv de la nostra festa, on l'art, la història i l'humor es fusionen en una celebració única de la cultura i la comunitat.
Recorregut pel barri Valldaura i rodalies per conèixer les diferents cooperatives que s'hi estan assentant, convertint el barri en un pol del sector cooperativista i de l'economia social a Manresa.
La ruta tindrà 4 parades:
Casa de la música/Propaganda pel fet/Vesc
El Taller dels Milfills
L’Orbita (espai cooperatiu)
Senders Vius
Una de les formacions més distintives i inspiradores del pop català, farà vibrar la Festa del Riu amb el seu estil únic. El duo format pels germans Júlia i Pau Serrasolsas, juntament amb la guitarrista Andrea Puig i el bateria i productor Xicu, ha captivat el públic amb èxits com “L’Eva i la Jana” o “De tot el món”, cançons que ja són himnes en el repertori musical català.
Des de la seva formació, fa menys de cinc anys, Ginestà ha conquerit una generació amb les seves lletres emotives i melodies enlluernadores. El grup ha actuat en grans festivals com el Cruïlla, l’Acústica, i el Festiuet, i ha omplert espais icònics com l'Apolo i el Razzmatazz.
Ara, en un dels seus primers concerts de presentació del nou ep “Només Viure”, Ginestà portarà la seva màgia a la Festa del Riu, oferint una oportunitat única per experimentar la profunditat del seu nou treball musical que promet recórrer els Països Catalans i encantar encara més seguidors.
L’exposició fotogràfica, a càrrec d’Alexa Rochi i Federico Ríos, presenta una sèrie de imatges que capturen moments crucials de la història recent de Colòmbia. Els dos són referents en la construcció de pau real i duradora a Colòmbia. A través d’aquest conjunt d’obres, els autors busquen aportar a la memòria col·lectiva del país, oferint una mirada profunda sobre les seves experiències més traumàtiques i transformadores. Amb un enfocament sensibilitzador, les fotografies documenten les conseqüències del conflicte armat, així com els esforços per a la reconciliació i la construcció de la pau. L'objectiu de la mostra és fomentar una comprensió més àmplia del procés de sanació social i contribuir al diàleg per a un futur més just i en pau per a totes les generacions de Colòmbia. L'exposició té el teló de fons la signatura de l'Acord de Pau amb les FARC-EP, el desistiment d'armes que ha marcat un abans i un després, la reincorporació econòmica, política i social de miler de signants de pau i les iniciatives productives que han permès als i les excombatents treballar en conjunt amb les comunitats per construir la pau des dels territoris. L'exposició convida a reflexionar sobre els conflictes, per connectar amb la història de vida de persones que han viscut la guerra i que treballen per la pau, i una aportació i repte per contribuir a la construcció d'un món amb inclusió, justícia social i equitat.
https://festivalincert.cat/programacio/
Organitza: IAP i la secció d'igualtat i cohesió social de l'Ajuntament de Manresa
L’economia feminista és una proposta de ruptura amb els mites del creixement i l’acumulació de capital que dominen l’economia global. A través de la discussió sobre el llibre ‘Economías feministas. Arraigo, Vínculo, Subversión’, conversarem amb dues de les seves autores sobre com la divisió sexual del treball i l’espoli del planeta sustenten un sistema econòmic profundament injust i escandalosament insostenible. Reflexionarem sobre la necessitat de posar al centre les tasques i xarxes econòmiques que garanteixen la sostenibilitat de la vida, i de com, en aquest moment de crisi, és urgent debatre quin tipus de vida creiem digna de ser viscuda i com organitzar-nos per sostenir-la de manera col·lectiva.
Ponents: Amaya Pérez Orozco i Valentina Longo, autores d'Economías feministas'.
Presenta i modera: Anna Gabriel (Ateneu cooperatiu de la Catalunya central).
Organitza: Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i Llibreria Murmuri
En una societat desvinculada de l’envelliment i la mort fins a convertir-les en tabú, hi ha entitats de l’Economia social i solidària repensant i dissenyant propostes de futur de les cures, la vellesa i la mort. Volem posar en valor les alternatives que el cooperativisme ofereix per garantir un envelliment i mort dignes, explorant noves formes de solidaritat intergeneracional, i models de cures que permeten viure la vellesa i la mort com una part natural de la vida, des de l’autonomia, el respecte i el suport mutu. Reflexionarem sobre com aquests models poden transformar la societat, creant comunitats més fortes i solidàries, on convisquem amb dignitat persones en les diferents etapes de la vida.
Entitats promotores: Recer, Col·lectiu CAPALAFÍ, la Raval i La Rosada Espai de Vida.
Les xarxes socials s’han convertit en un espai on els discursos d’odi i el feixisme creixen sense control. Els algoritmes amplifiquen i legitimen aquests discursos, i som testimonis d’una descarada aliança entre el poder polític i les grans empreses tecnològiques. Davant l’estratègia deliberada de generar confusió de conceptes i discursos, cal seguir reivindicant el dret a la llibertat d’expressió, tot recordant que els discursos d’odi no són llibertat d’expressió.
Ponents: Simona Levi i Sara Blázquez (Dies d'Agost)
Organitza: Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central
Cinc escoles de Manresa participen al programa CuEmeE, pel qual els alumnes de 5è i 6è de primària ideen i creen una cooperativa. El dia del mercat de cooperatives, les 12 cooperatives creades posaran una parada i vendran els seus productes a la Plaça del Mercat Puigmercadal.
Organitza: Ajuntament de Manresa, àrees d'Economia social i solidària i Educació
Una simple capsa de cartró, un tros de plàstic, un pal… poden ser les joguines més divertides. Els dos protagonistes les faran servir per fer-nos entrar en el seu món imaginari en el qual és possible jugar amb qualsevol element, oblidar-nos del pas del temps i tornar a l’essència del joc, sense edat ni preu.
Recomanat per a infants a partir de 3 anys i qualsevol persona amb ganes de passar una bona estona.
Adreçat a: Públic Familiar.
Guió: Xucrut teatre
Creació i interpretació: Ainhoa Roca i Albert Requena
Vestuari: Dolo Navas
Fotografia: Verónica Ramilo i Ainhoa Roca
Organitza: Cooperació
Conversatori "Construcció de pau des del moviment social a Colòmbia"
En el marc de l'exposició Objectiu La Pau de Federico Ríos i Alexa Rochi, que arriba a Manresa de la mà del Festival INCERT, us convidem a un conversatori sobre la construcció de pau des dels moviments socials a Colòmbia.
Comptarem amb la participació de Yésica Méndez, lideressa i defensora de drets humans de l'Asociación Campesina del Valle del Río Cimitarra (ACVC), qui compartirà experiències de resistència i organització comunitària per la defensa del territori i la construcció de pau en un context marcat per la violència i el conflicte armat i s'abordaran els principals reptes en la implementació dels Acords de Pau a Colòmbia.
L'espai serà moderat per Natàlia Pelegrí, membre d'International Action for Peace (IAP).
Després de la xerrada es complementarà la visita a l’exposició de la biblioteca del Casino 'Objectiu: La pau' de la fotògrafa Alexa Rochi i Federico Ríos Escobar.
Ponents: Yesica Méndez, Asociación Campesina del Valle del Río Cimitarra (ACVC) i Natàlia Pelegrí, Associació Acció Internacional per la Pau (IAP)
Organitza: Cooperació i IAP
50°C volum II ens porta més enllà del diagnòstic de l’emergència climàtica, amb els seus impactes cada cop més freqüents a Catalunya, com les sequeres, les nits tòrrides o la pèrdua de biodiversitat. Explora les alternatives reals que molta gent ja està construint, així com les dificultats que afronten per desenvolupar-les. Sobirania alimentària i energètica, la cerca d’un nou model territorial que les faci possibles integrant camp i ciutat, el suport mutu i les respostes col·lectives davant a les pors i les incerteses, són alguns dels grans temes que s’aborden.
A través d’una assemblea celebrada a Cal Cases, comunitat rural al moianès que encarna valors d’ecofeminisme i sostenibilitat, 16 participants – científiques i promotores de projectes ecosocials a Catalunya- plantegen preguntes i reflexions que ens guien per diferents escenaris i desafiaments.
Aquest viatge coral convida a repensar el present i imaginar un futur que posa en el punt de mira la justícia climàtica.
Moderació col·loqui: Sergi Caballero González (Ateneu cooperatiu de la Catalunya central i Mas les vinyes) i intervenen Mariona Bosch Oliver (Cal Cases), Rosa Binimelis (Arran de terra), Júlia Vilageliu Casanellas (Bardissa) i Àlex Guillamon Lloret (Entrepobles)
Organitza: Entrepobles
Univers Supercoop. Xerrada-tast a càrrec de Rosa Lleyda. Descobreix el cafè de comerç just: aprèn a tastar, preparar i diferenciar un bon cafè, descobrint les diferents varietats, mètodes d’extracció i l'impacte que té la seva producció en les comunitats productores. Una experiència sensorial per conèixer varietats, mètodes de preparació i parlarem del seu impacte social i ambiental segons el tipus de producció i com el comerç just contribueix a un futur més sostenible i ètic. No t’ho perdis! Vine i descobreix com una tassa de cafè pot canviar el món.
Ponents: Rosa Lleyda (Alternativa 3) i Israel Falcó (Supercoop Manresa)
Organitza: Cooperació + supercoop + alternativa3
Entre l’hegemonia dels futurs distòpics i el realisme capitalista, es fa difícil trobar històries que ens invitin a imaginar que hem de fer front a la crisi ecosocial des de la justícia social i l’aprofundiment democràtic. És urgent frenar aquest monocultiu distòpic i alimentar imaginaris de futur esperançadors, utòpics o que almenys ens mostrin el camí de sortida de la distopia.
Ponents: Rubèn Suriñach (Ecohub), Kois Fernández (GARÚA) i
Rosa Cerarols Ramírez (Konvent)
Organitza: Comunalitat de Manresa/ Promogut per l'Escola de transicions, Cicle de Pensament Ecosocial UTÒPICAMENT