PROGRAMA 2021


Pensar la utopia
Construïm l’alternativa, des de la base i les cures

Divendres 21 // 18:30H // CONFERÈNCIA INAUGURAL // Pati de l'Anònima

Diàleg entre Maria Llopis i Mar Valldeoriola

Enmig del col·lapse, es fa urgent pensar i relatar la utopia. Necessitem obrir imaginaris possibles, perquè mentre el capital ataca la vida, la vida vol continuar endavant. I enmig de la distòpia, emergeix la cooperació, el suport mutu i les cures. La resistència i l’esperança. En aquesta direcció, hi ha veus que obren camí. En aquesta taula, posarem en diàleg dues dones que tant en la seva trajectòria vital, com a través dels seus llibres, ens aporten reflexions i propostes. Maria Llopis, artista, escriptora i activista feminista autora de La revolución de los cuidados i Mar Valldeoriola, activista cooperativista, realitzadora audiovisual i editora de Paraules d’Arcadi.


JORNADA DE PENSAMENT LA RAVAL: Cohabitar és un fer natural

Dissabte 22 // De 10:30h a 18h // JORNADA // Espai Plana de l'Om

Amb Assumpta Montellà, David Fernàndez, Montse Vives, Helga Ring (Mietshäuser Syndicat), Enrique Cal (FUCVAM Federación Uruguaya de Cooperativas de Vivienda por Ayuda Mútua)

Organitza: La Raval

La cooperativa d’habitatge intergeneracional La Raval organitza aquestes jornades de pensament, a través de les quals ens convida a reflexionar sobre les cures en el cohabitatge. Compten amb la participació de l'Assumpta Montellà, David Fernàndez i la Montse Vives per a posar el tema de les cures en el debat i FUCVAM (Uruguai) i Mietshaäuser Syndikat (Alemnya) per a compartir les seves experiències. L'aforament és limitat i les ponències del matí també es podran seguir en streaming.


PESSICS DE VIDA: Jordi Borràs i Abelló entrevistat per la periodista Aina Font Torra

Dimarts 8 de juny // 19h // ENTREVISTA // Espai Plana de l'Om

Jordi Borràs i Abelló entrevistat per la periodista Aina Font Torra
Organitza: Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya i Centre Cultural el Casino

El periodista Jordi Borràs és el convidat al cicle ‘Pessics de Vida’, que organitzen conjuntament la Demarcació Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Ajuntament de Manresa. Serà entrevistat per la periodista Aina Font Torra. Jordi Borràs és il·lustrador de formació i fotoperiodista autodidacta per vocació. En l’àmbit del fotoperiodisme s'ha especialitzat en temes socials, amb interès especial pels moviments nacionals i d'ultradreta que actuen a Catalunya i arreu d’Europa. Actualment treballa com a reporter gràfic freelance en mitjans com El Món, La Mira (cap de fotografia) o la revista basca Argia, entre d’altres. L'aforament és limitat i l'acte espodrà seguir en streaming.


RECITAL: Conspiraciones

Dimarts 25 // 18:30h  //  RECITAL // Pati de l'Anònima

Amb Ana Aupi i Gustavo Duch

Diàleg poètic on el feminisme i l'ecologisme s'interpel·len per obrir finestres en àmbits de l'economia, de les cures, d'aprendre a sostenir la vida més enllà dels diners. Anna G. Aupi és una poeta, feminista i comunicadora social, autora del poemari Geografía de mi cuerpo (ed. Veus amb Veus). Gustavo Duch és poeta, veterinari, hortolà, coordinador de la revista Soberanía alimentaria, autor de Huertos de libertad, Cosechas, Secretos i Mucha gente pequeña (Pol·len edicions).


FEMINISME I ANTIRACISME: Perspectives Decolonials i Interseccionals

Dimecres 26 // 18:30h // TAULA RODONA // Pati de l'Anònima

Amb Maria Rodó i Nizaiá Cassián
Modera: Maria Bouabdellah

Podem aprendre a viure en la diferència, enlloc de veure-la com una amenaça? La interseccionalitat ens proposa un marc conceptual des d’on entendre les desigualtats socials i la discriminació: no es pot entendre la desigualtat des d'un sol eix d'opressió (gènere, raça, classe, etc), sinó que la manera com s'interrelacionen els diferents eixos és constitutiva i depèn del context. La realitat és més complexa i contradictòria del què sembla. La interseccionalitat sorgeix del feminisme Negre, i ha aportat la crítica antiracista al moviment feminista, així com la consciència d'altres exclusions i en totes lluites. En aquesta taula, escoltarem les reflexions de Maria Rodó, activista feminista, doctora en geografia i autora de Interseccionalitat. Desigualtats, llocs i emocions i Nizaiá Cassián, activista feminista i antiracista i doctora en Psicologia Social. La taula serà moderada per Maria Bouabdellah.


CAMINADA CONSCIENT

Dimecres 26 // 19h  //  CAMINADA // Sortida: Plaça Major de Manresa

Organitza: Inspiració 2022

Aquesta activitat forma part del cicle de Caminades conscients, que s'emmarquen en la 'Travessa cap al 2022'. El Silenci es farà present en aquesta caminada conscient i silenciosa. Una caminada silenciosa per observar i anar a escoltar persones i col·lectius pròxims a aquests tres àmbits. Silenci, escolta i meditació. La caminada sortirà de la Plaça Major de Manresa a les 19h i acabarà cap a les 20.30h a l’esplanada del Pont Nou.


La pandèmia de la desigualtat

Dijous 27 // 18:30h // TAULA RODONA // Pati de l'Anònima

Amb José Mansilla i Manuel Delgado

Modera: Laia Altarriba

La pandèmia no és aliena a les estructures de desigualtat existents a la societat. Al contrari, tots els indicadors confirmen que el virus no té raça, classe o gènere, però els seus efectes sí. I aquests han agreujat les desigualtats ja existents, provocades pel sistema capitalista, heteropatriarcal, racista i colonial. En aquesta taula dialogaran José Mansilla i Manuel Delgado, ambdós són antropòlegs, professors universitaris i membres del Grup de recerca sobre exclusió i controls socials de la Universitat de Barcelona. José Mansilla és també autor de La pandemia de la desigualdad i Manuel Delgado en firma el pròleg. La taula serà moderada per la periodista Laia Altarriba.


GAUDIM EL RIU!
Tallers, Contes, Natura i Vincles

Dissabte 29 // De 8h a 13h  //  MEDI AMBIENT EN FAMÍLIA // Zona Pont Nou (llera del riu)

Entre 8 i 13h: Mediambient en família

- Taller d’anellament d’ocells

- Taller l’Herbolari Planetari

- Taller d’inspecció de la salut del Cardener

- El bosc de ribera del Cardener

- Àudio-contes

PLACES EXHAURIDES!

A causa de les restriccions de la pandèmia, uns dies abans de l'activitat us farem arribar un correu electrònic per confirmar si disposeu de places per a poder fer el taller. No oblideu portar roba còmode i aigua. Moltes gràcies!

Organitza: Medi Ambient

- Taller d’anellament d’ocells. A càrrec de Marc Illa. De 8 a 12h. Parc del Pont Nou, aigües amunt en direcció Sant Joan. Un grup diferent cada hora. Participació segons ordre d’inscripció fins a esgotar places. L’anellament científic d’ocells és un mètode d’estudi basat en el marcatge individual dels ocells. Qualsevol registre d’un ocell anellat pot oferir una gran quantitat d’informació de la seva biologia, especialment dels seus desplaçaments. Es farà una jornada d’anellament científic on s’ensenyarà com identificar els ocells, com manipular-los, com s’estudien, la seva biologia...

- Taller Nidari l’Herbolari Planetari. A càrrec de Malaika Comet.  A les 12:30 h. Parc del Pont Nou. Participació segons ordre d’inscripció fins a esgotar places. Nidari és una galàxia molt propera a la Via Làctia on viuen les plantes medicinals més increïbles de l’univers. El taller explica el procés creatiu que amaga la realització d’un àlbum il·lustrat, i permet als infants crear i dibuixar la seva pròpia planta per tal de donar solucions a problemes rellevants per a ells.

- Taller d’inspecció de la salut del Cardener.  A càrrec de Parc de la Séquia. De 10 a 13h. Parc del Pont Nou. Dos grups diferents cada hora. Participació segons ordre d’inscripció fins a esgotar places. Farem de científics per saber l’estat ecològic del riu. Per una banda, realitzarem una anàlisi fisicoquímica de l’aigua. I per l’altra, tot recollint petits éssers vius que viuen dins el riu, farem un estudi dels macroinvertebrats. Aquestes dues activitats ens ajudaran a determinar en quin estat de salut es troba el Cardener al seu pas per Manresa. Dos grups diferents cada hora. Participació segons ordre d’inscripció fins a esgotar places.

- El bosc de ribera del Cardener. A càrrec de Parc de la Séquia. De 10 a 13 h. Parc del Pont Nou. Dos grups diferents cada hora. Participació segons ordre d’inscripció fins a esgotar places. Realitzarem un recorregut botànic i ambiental pel bosc de ribera del Parc del Cardener per observar les espècies característiques d’aquest ecosistema, reconèixer la seva importància ecològica i avaluar el seu estat de conservació.

Durant tot el cap de setmana àudio-contes al parc del Pont Nou Durant tot el cap de setmana hi haurà QR penjats dels arbres del parc del Pont Nou perquè les famílies puguin sentir lliurement els audio-contes de l’Herbolari Planetari.


GAUDIM DEL RIU!
Salut i dones

Dissabte 29 // 11h  //  IOGA // Zona Pont Nou (llera del riu)

Hora: 1er grup a les 11h i 2on grup a les 12 

Lloc: llindar del riu zona Pont Nou

Inscripcions fins al 26 de maig

Places limitades

Organitza: SIAD Montserrat Roig

Taller de Ioga del riure per a dones. Cuidem la nostra salut emocional en temps de pandèmia A càrrec de Paqui Borjas Reyes.


GAUDIM DEL RIU!
Bots pel canvi

Dissabte 29 // D'11h a 13h  //  TALLER // Zona del Pont Nou (llera del riu)

Organitza: Manresa Jove

TALLER BASKET BEAT. Projecte bots pel canvi.

Bots pel canvi, un projecte que neix a proposta del programa de Joventut de l’Ajuntament de Manresa i està emmarcat dins el projecte Manresa 2022,  proposa acompanyar a persones en el seu creixement personal a través de la creació i l’aprenentatge musical en grup i amb pilotes de bàsquet. Un projecte per reconèixer i admirar les capacitats de les persones  joves a través de reivindicar espais on el grup, el cos, la participació i les expressions artístiques siguin les protagonistes. 

Us convidem  a fer ritmes junts i que us animeu a formar part d’aquesta transformació personal i col·lectiva.


Espai d'enxarxament d'entitats

Dissabte 29 // 17h  //  XERRADA // Pati de l'Anònima

Amb Ivan Miró i MigrESS

Espai de trobada i d'enxarxament entre entitats de l'economia social i solidària, associacions, moviments socials i col·lectius informals del Bages. Compartirem aquest espai amb Ivan Miró, sociòleg i cooperativista de La ciutat invisible i un/a membre de MigrESS, que ens aportaran reflexions sobre els pols i ecosistemes cooperatius i com fer que les entitats de l'economia social i solidària i moviments socials teinguem pràctiques antiracistes actives. Generarem un espai de debat amb totes les participants.


CONCERT: Xavi Sarrià
No s'apaguen les estreles

Dissabte 29 // 18h // CONCERT // Pati de l'Anònima

+ DESFILADA: Més enllà de les aparences per una moda sostenible

El 2021 les crisis omplin tertúlies i portades. Precisament en aquests temps difícils és quan més necessàries es fan les experiències resilients i lluitadores de la nostra gent. L’espectacle No s’apaguen les estreles és una alenada de coratge i autoestima per a enfrontar el moment actual. Perquè, en temps de foscor, la cultura pot ser llum. Aquest projecte naix arran de la cançó “No s’apaguen les estreles”, que va ser banda sonora de la pel·lícula La mort de Guillem i en pocs mesos ja suma més de 700.000 reproduccions a les plataformes digitals. Una cançó que va molt més enllà de la història de Guillem Agulló i la seua família i que viatja als origens populars del nostre poble per reivindicar que existeix una cadena inesgotable de savieses i resistències. L’espectacle conjuga cançons i audiovisuals que es projectaran en una pantalla pròpia en forma de cor. El resultat és un nou format d’espectacle que naix adaptat per fer front als dies de crisi que vivim: un concert documental. Un emotiu cant a la perseverança, la resiliència i la solidaritat de la gent humil i senzilla del País Valencià. El poble valencià està viu i batega amb força i Xavi Sarrià i companyia volen mostrar-ho i posar-ho en valor.

Abans del concert es podrà veure la versió teatralitzada de la desfilada de moda sotenible i de comerç just. Més enllà de les aparences x una moda sostenible.

Aquesta vegada el grup d'«actors i actrius» provenen d'entitats i del cicle d'Animació sociocultural coordinats. Amb diferents escenes teatrals ens transmetran els impactes de la indústria tèxtil i del nostre consum. Entitats que aporten materials i informació a la desfilada: Solidança, Caritas, Fund Santa Clara, Yamuna, Weli Weli, Assoc. Comerç Just, Fund. Vicente Ferrer, Cotó Roig.

Contacta

Contacta

Contact us

Your message has been sent sucessfully